Beneficiile Lavandei

De secole, oamenii adoră lavanda pentru aroma şi frumuseţea acesteia. Astăzi, această plantă este des folosită ca ingredient în produsele de curăţenie sau ca accesoriu, cum sunt săculeţii parfumaţi, lumânările parfumate etc. Când aud de lavandă, oamenii se gândesc în primul rând la un parfum, însă această plantă are numeroase efecte pozitive atât asupra corpului, cât şi asupra psihicului.

Un lucru este sigur, în orice formă ar fi preparată, fie că vorbim de ceai, uleiuri sau prăjituri, lavanda este întotdeauna asociată cu ideea de relaxare şi bunăstare.

Să aflam în continuare care sunt secretele acestei plante şi cum ne influenţează sănătatea şi starea de spirit:

 

Lavanda, inamicul stresului

Striviţi câteva flori de lavandă cu degetele şi inspiraţi parfumul eliberat sau masaţi-vă tâmplele cu o cantitate mică de ulei natural de lavandă. Parfumul plăcut al acesteia acţioneaza împotriva stresului, ameliorează anxietatea şi tensiunea într-un mod complet natural.

 

Somn uşor cu flori de lavandă

Ceaiul făcut dintr-o mâna de flori de lavandă este la fel de eficient ca şi ceaiul de muşetel, de exemplu, în combaterea insomniilor. De asemenea, pentru a avea un somn liniştit, puteţi apela la săculeţii cu flori de lavandă uscată, pe care îi puteţi pune sub pernă, şi al căror parfum asigură linişte şi relaxare totală.

 

Oboseala dispare ca prin minune

Uleiul esenţial de lavandă este un excelent tonic pentru sistemul nervos. Aşadar, este eficient în combaterea migrenelor, depresiei, agitaţiei şi a stresului emoţional.

 

Ajută la concentrare

Aroma proaspată de lavandă înlătură senzaţia de epuizare mentală şi nelinişte, aducând în schimb un plus de energie activităţilor desfăşurate.

 

Lavanda – bună pentru arsurile şi iritaţiile pielii

Dacă pielea dumneavoastră este uscată, iritată şi arsă în urma expunerii prelungite la soare, uleiul de lavanda sau spray-urile pe bază de lavandă vă pot ajuta să scăpaţi de mâncărimi şi usturime şi hidratează pielea în profunzime, redându-i strălucirea.

 

Adio mătreaţă!

Masaţi-vă scalpul cu un amestec din 15 picături de ulei esenţial de lavandă şi 2 linguriţe de ulei de măsline sau de migdale, după care lăsaţi să acţioneze şi ţineţi capul acoperit cu un prosop timp de o oră. La final, şamponaţi şi clătiţi. Sunt necesare doar câteva astfel de şedinte de tratament pentru ca mătreaţa să dispară definitiv.

 

Lavanda vă scapă de durerile de stomac

Digestia lentă şi arsurile apar ca rezultat al creşterii numărului de bacterii din stomac, care pot fi o urmare a alimentaţiei incorecte sau a unui tratament cu antibiotice. Antioxidanţii din lavandă, mai exact polifenolii, au capacitatea de a reduce numărul acestor bacterii. Aşadar, sănătatea are de acum un nou aliat în bucătărie: lavanda. Prăjituri, iaurt, ceai, toate capătă un gust extraordinar şi vă ajută să scăpaţi de problemele digestive.

 

Lavanda are proprietăţi antiseptice

Copilul dumneavoastră s-a jucat afară şi a venit acasă cu o julitură de toată frumuseţea? Sau cuţitul din bucătărie tocmai ce a fost ascuţit şi şi-a lăsat amprenta pe degete? Nu vă fie teamă să aplicaţi puţin ulei de lavandă pe rană. Acesta are proprietăţi antiseptice, aşadar vă protejează împotriva infecţiilor şi ajută la refacerea ţesuturilor.

 

Piele tânără, fără bătăi de cap

Totodată, lavanda este recomandată şi ca ingredient în produsele cosmetice, pentru a preveni apariţia acneei, ridurilor, psoriazisului sau altor inflamaţii la nivelul pielii.

 

Tratează afecţiunile respiratorii

Câteva picături de ulei de lavandă aplicate în zone strategice, cum este gâtul sau zona pieptului, pot face minuni în caz de probleme respiratorii. Durerile de gât, strănutul, răceala, astmul, sinuzita sau laringita pot fi tratate cu acest remediu natural. Extractul de lavandă este din ce în ce mai folosit în compoziţia a numeroase vaporizatoare sau aparate de inhalat folosite în cazul răcelilor sau al virozelor.

Contraindicaţii: la fel ca în cazul multor uleiuri esenţiale, femeile însărcinate şi cele care alaptează, dar şi persoanele diabetice ar trebui să evite folosirea uleiului de lavandă. De asemenea, poate cauza reacţii alergice persoanelor cu piele sensibilă.

Contactează-ne

Schimba textul. captcha txt
0